Seitti


Hämähämähäkki. Hämähäkki rakentaa seitin. Seitin kiinnikkeet ovat rakkaus, luottamus, rehellisyys, sekä todellisuus. Hämähäkki kutoo seitin vaan ei jää näkyviin. Hämähäkki saalistaa siten, että se on näkymättömissä kunnes tunnistaa verkossa liikettä. Syötti tepsii kun liike tuntuu ja on aika käydä tarkistamassa saalis.

Tuo hämähäkki olen minä. Verkon liikkeet ovat napsahduksina tuntuvia rakenteiden pettämisiä, seitin katkeilua. Saaliit menevät suoraan seitin läpi, koska verkko ei ole tarpeeksi vahva. Hämähäkki kiirehtii korjaamaan seittiään aina napsahduksen tuntuessa vain huomatakseen uuden reiän, uuden napsahduksen. Vaikka seitti on vahva se ei kestä rehellisyyden puutteen aiheuttamia vaurioita. Rehellisyyden puutteen hämähäkki korjaa rehellisyyttä paikkaamalla, jota voidaan valheeksi kutsua. Seitti vahvistuu näiden toimenpiteiden seurauksena välillisesti. Hetken aikaa se kestää kaiken. Hämähäkki vetäytyy syrjään odottamaan saalistaan.

Aikaa kuluu ja hämähäkki odottaa. Tuntuu jotakin on aika kiirehtiä tarkistamaan. Todellisuus, yksi peruselementeistä verkossa on katkennut. Hämähäkki tarkastelee vahinkoja, mutta koska elää luomassaan verkossa se ei katso vahinkoa sellaiseksi, että se tulisi paikata. Loput kiinnikkeet kestävät kyllä. Verkko on vääristyneessä maailmassa luotu, se ei ole olemassa muualla kuin hämähäkin todellisuudessa. Kukaan muu ei verkkoa näe. Verkosta tuli näin epävakaampi ja herkempi illuusion ulkopuolisille vaikuttimille.

Hämähäkki käy paikkaamassa verkkoon tulleita reikiä, katkenneita seittejä. Se kutoo sokeasti yhä kiihtyvällä vauhdilla. Korjattavaa ilmestyy koko ajan, mutta uusi valhe korjaa tilanteen. Valheen pettämistä paikataan aina uudella valheella, joka on seitin toiminnan perusta. Hämähäkki elää itse luomassaan verkossa, joka rakentuu omaan maailmaansa, jossa hämähäkki elää. Seitin perusrakenteet nojaavat vahvasti siihen todellisuuteen jossa me kaikki elämme.

Mitä tapahtuu kun todellisuudet alkavat lähestymään toisiaan?

Kuuluu natinaa. Hämähäkki valpastuu. Mitä tapahtuu se kysyy itseltään ja kiirehtii tarkistamaan tilannetta. Kuuluu voimakas napsahdus ja luottamuksen seitti katkeaa. Hämähäkki tarkistelee tilannetta hämillään. Se miettii kuumeisesti vaihtoehtoja. Kestäisikö seitti ilman kahta kiinnikettään? Olisiko se tarpeeksi vahva? Hämähäkin mielestä seitti saataa kestää, eikä se lähde isoon työhön seitin paikatakseen. Luottamus on mennyt. Hämähäkki on siinä oikeassa, että sitti kestää viallisenakin, sillä luottamus palaa hiljalleen entiselleen.

Saalista alkaa kertymään. Se on tässä saaliissa kummallista, että ne ovat vain väiaikaisia hetken huumia, joista ei jää käteen mitään. Lyhyen aikaa saalis on olemassa vain hävitäkseen kuin savu taivaalle. Näitä väliaikaisia saaliitaa kertyy paljon, mutta aina samoin seurauksin. Niistä ei jää hetken voiton tunteen jälkeen mitään. Saalista alkaa kertymään niin paljon, että vaikka ne kuormittavat verkkoa vain hetkellisesti ei hämähäkki ehdi kaikkea saalista tarkistamaan. Verkko pullistelee liitoksissaan. Alkaa kuulumaan natinaa ja pieni tuulenvire saa aikaiseksi sellaista epävakautta, että se aiheuttaa hämähäkissä huolta.

On vain ajan kysymys milloin kaikki romahtaa?

Kuuluu rytinää. Verkko pettää todella perusteellisesti. Sitä pitää roikkumassa tyhjän päällä rehellisyys ja rakkaus. Hämähäkki tarrautuu rehellisyyteen. Se auttaa. Rehellisyyden seitti on vielä hetken verran tarpeeksi vahva pitämään paketin kasassa. Kuuluu napsahdus ja verkon pohja pettää. Tyhjyyteen putoilevat kaikki ne väliaikaiset huumat, joista ei olisi lopulta jäänyt käteen mitään. Rehellisyys pudotti pohjan valheista, joita verkko oli pullollaan. Painolasti oli valtava. Mikään rakennelma ei kestä sellaista painoa.

Hämähäkki tarrautuu kaikin voin rakkauden seittiin. Se venyy ja hetken aikaa hämähäkki vajoaa kohti tyhjyyttä. Liike loppuu ja hämähäkki huokaisee helpotuksesta. Hitaasti rakkauden seitti alkaa nostamaan hämähäkkiä tyhjyyden päältä takaisin kohti realismia. Noustuaan seitin myötä todellisuuden voimakkaalle alustalle hämähäkki katsoo alas huomatakseen koko rakennelman putoavan kohti mustana näkyvää tyhjyyttä.

Pelastus tuli viimeisellä hetkellä. Mikäli hämähäkki olisi ollut vielää hieman aikaa kiinni rakennelmassaan olisi se pudonnut sen mukana tyhjyyteen. Hämähäkin tie ei pääty tähän. Sen on kohdattava syyt ja seuraukset, otettava niistä opikseen ja kasvettava hämähäkkinä isommaksi ja viisaaksi. Pystyykö hämähäkki tähän muutokseen? Koettuaan todellisen romahtamisen hämähäkki saa olla kiitollinen, nöyrä sekä rehellinen. Luottamus rakentuu hitaasti takaisin. Hämähäkin on osoitettava kasvaneensa kokemuksesta viisaammaksi. Hämähäkin on rehellisyydellä ja avoimuudella todistettava, että muutos on tapahtunut. Kaikki korjaantuu ja palautuu ennalleen, vaikka se tulee ottamaan paljon aikaa. On vain mentävä eteenpäin katsomatta taakseen, mutta pidettävä koko ajan mielessä, miltä tyhjän päällä tuntui roikkua.

Lopuksi. Alkoholistin sairastaessa koko ympäristö sairastaa. Kaikki alkoholistin tekemät ratkaisut vaikuttavat suoraan lähimpiin ihmisiin. Juomisen lopettaminen on vain yksi etappi matkalla ehjäksi ihmiseksi. Itse sairaus on ja pysyy. Sairaus oireilee ja oireet raitistumisen myötä vain muuttavat muotoaan. Näiden uusien muotojen aiheuttamat vahingot ovat yhtä pahoja kuin juomisenkin aiheuttamat vahingot. Ne ovat vain eri muodossa. Minulla on pitkä tie edessä. Aika on siitä armoton, ettei sitä saa takaisin. Minun kohdallani aika tulee loppumaan kesken, ellen aloita perusteellista muutosta ja elä sen kukaan. Elämä ei helpottanut raittiuden myötä. Sen kuitenkin olisi pitänyt tehdä niin. Minun on aika tarkistaa mieleni syvyyksiä etsien vastauksia. Kun löydän vastaukset on minun alettava elämään niiden mukaisesti.

-Kimmo-

Mainokset

2 responses to “Seitti

 1. Seittivertaus on hyvä, mikä kenetkin pitää poissa kuilusta. Loppupeleissä kuitenkaan se ei ole valhe, sillä valhe luo aina väärän illuusion turvallisuudesta. Riskeistä huolimatta rehellisyys kantaa pidemmälle, rehellisyys itseä kohtaan ja myös toisia. Jos suhde ei kestä rehellisyyttä, niin sekin on vain harhaa.

  On tärkeää löytää ne asiat, jotka luovat elämälle tukevimman perustan ja jokaisella ne ovat osin eri asioita, valhe se ei kuitenkaan voi olla, koska se pettää ennemmin tai myöhemmin.

  Minut tuo tekstisi pisti taas miettimään, mikä pitää minut pois kuilusta. Siihen taas ei ole lainkaan helppo vastata.

  • Kiitos taas Reflection kommentista. Asiat ovat ihmiselämässä vaikeita ja vaikeiksi ne saa itselleen todella helposti. Itsetutkiskelu on raakaa puuhaa, jokaa ei anna armoa.

   Itsestään löytää melkoisesti piirteitä ja tekoja jotka olisivat saaneet jäädä tekemättä. On kuitenkin tärkeää löytää tuo kaikki pystyäkseen elämään itsensäja ympäristönsä kanssa.

   Tunne–elämän herkkyys tekee tästä kaikesta vaikeata. Armo on sellainen lajha, jota alkoholisti ei itseensä kuluta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s